Zwangerschap 1e week tot 40e week
Hoe verloopt een zwangerschap, wanneer de eicel en zaadcel zijn samengegaan? Een eicel overleefd 24 uur in de baarmoeder, een zaadcel gemiddeld tussen de 48 en 76 uur. Dit betekend dat een vrouw gemiddeld 2 tot 3 dagen per maand vruchtbaar is. Een vrouw laat gemiddeld 1 eicel per maand los, en een man miljoenen zaadcellen, waarvan 1 de kans heeft om verder te leven. Zodra de eicel en zaadcel elkaar hebben gevonden begint het begin van een zwangerschap.
Een kleine wonder, wat van een kleine eicel tot een mooie baby volgroeid, maar hoe gaat de hele zwangerschap in zijn werk?
Week 1 tot 4
Bij de ovulatie begint de eicel een tocht langs de eileider op weg naar de baarmoeder. Hier kan de eicel 1 van de miljoenen zaadcellen toegang geven en gaan versmelten. Zodra de eicel en zaadcel zijn gaan samen smelten zoekt de eicel een plekje in de baarmoeder en nestelt zich daar in, in het slijmlaag van de baarmoeder. Hier wordt "ze" gevoed door de bloedvaatjes in het slijmlaag tot de placenta zich volledig heeft ontwikkeld,en met 14 weken de taak over kan nemen. Het eicel is in de 4e week 1 mm groot.
Week 5 tot 9
- In de 5e week van de zwangerschap is de ruggengraat, hersentjes en zenuwstelsel al volop in de maak. De embryo heeft nu de grote van een rijstkorrel.
- In de 6e week is het mondje van de baby al gevormd en is al bepaald waar de tandjes komen. De embryo heeft 2 ogen die zijlings aan het gezichtje zitten, en beginnen de ledematen zich al beetje bij beetje te vormen, de embryo heeft nu al 2 hartkamers gevormd, de embryo lijkt nu op een klein zeepaardje en is ongeveer 5 a 6 mm groot.
- Week 7 het hartje klopt, en heeft inmiddels 4 kamers! De ledematen vormen zich nu tot armen en benen, en zijn ook al druk bezig met de ontwikkeling van de handjes, vingers, voetjes en tenen. Je baby is inmiddels al gegroeid en is ongeveer 1 cm groot.
- In week 8 zijn de belangrijkste organen al aanwezig, ze zijn nog niet helemaal volledig ontwikkeld dit zal later gebeuren. Het skeletje begint te vormen en de ogen en oren worden meer ontwikkeld. Nu gaan de ogen wat meer naar voren staan. De baby zal ongeveer 3 cm groot en zal 2 gram wegen.
- Week 9 de embryo krijgt nu de naam foetus. De foetus krijgt piepklein handjes en voetjes, die hij ook al kan gebruiken. De neusje en mondje is nu al gevormd er is een begin van een echte mensje te zien.
Week 10 tot 14
- Week 10 de vingers en teentjes zijn al duidelijk te zien, de oortjes zijn al gevormd, de foetus krijgt wat haar op het hoofdje en de placenta maakt zich klaar om de taak over te nemen, door een grote hoeveelheid van het hormoon progesteron af te scheiden, om in de 14de week ook de rol van het geel lichaam (Corpus luteum) over te nemen. Je baby is nu ongeveer 4,5 cm groot en weegt ongeveer 5 gram.
- In de 11e week worden de zaadballen of eierstokken gevormd, alle belangrijke organen worden nu verder gevormd, dit zal doorgaan tot de baby geboren wordt. In deze week is er nog een laatste mogelijkheid om afwijkingen te vormen, hierna is dat niet meer mogelijk. De baby weegt nu 10 gram en is 5,5 cm lang.
- Week 12 de oogleden hebben zich gevormd en bedekken het ganse oog. De ogen sluiten zich en zullen pas in de zevende maand terug opengaan. De baby probeert al flink zijn spieren te trainen en beweegt voortdurend. De baby is nu ongeveer 6 cm groot en weegt 20 gram.
- Week 13 de einde van de week zal een groot gedeelte van vormen en creëren afsluiten, de baby gaat nu groter groeien en gaat nu de belangrijke organen verder ontwikkelen. De baby zal nu ongeveer 7,5 cm groot zijn en kan al 28 gram wegen.
- Week 14 je baby is nu al druk in de weer, het drinkt vruchtwater, plast het weer uit, de placenta is nu al volop aan het werk en voorziet de baby van eten, bloed en zuurstof en voert de afvalstoffen van de baby af. De baby is nu al flink gegroeid tot 9 cm en 60 gram.
Week 15 tot 18
- Week 15 je baby heeft ongeveer de grote van een koffielepeltje, begint al donshaartjes te vormen om het huidsmeer op zijn plek te houden. De huidsmeer beschermd hem tegen infecties en vergemakkelijkt de doorgang tijdens de bevalling. De baby zal nu ongeveer 12,5 cm groot zijn en weegt 95 gram.
- Week 16 de teen en vingernageltjes heeft zich al ontwikkeld, en gaat ondertussen druk verder met de ontwikkeling van zijn organen. De baby is ongeveer 15 cm groot en zal ongeveer 125 gram wegen.
- Week 17 ondanks dat de oogleden van de baby dicht zitten kan ij licht en donker onderscheiden, ook het gehoor wordt beter, hij hoort je hart kloppen, je maag knorren. De baby is al zwaarder dan de placenta, je baby is nu ongeveer 18 cm en 150 gram.
- Week 18 je baby is een acrobaatje en is al lekker druk alles aan het testen, waaronder ook zijn reflexen. Je baby is nu ongeveer 20 cm en weegt ongeveer 200 gram.
Week 19 tot 23
- Week 19 je baby is zo druk bezig, dat je kans hebt dat je hem al voelt schoppen en spelen. De zachte donshaartjes verdwijnen en maken plaatst voor wat stevigere haren. Je baby zal nu ongeveer 22 cm groot zijn en 250 gram zwaar.
- Week 20 je baby schopt heel wat af, het zal als vlindertjes in je buik voelen, de spieren worden steeds sterker. Hij zal nu 25cm zijn en 320 gram.
- Week 21 de baby heeft nu alle ruimte nog om te spelen, de ene keer voel je hem onderin en de andere keer bovenin, de huid van de baby wordt minder doorzichtig, hij is nu 27cm en 380 gram.
- Week 22 de baby word actief wanneer jij slaapt of rust en wanneer jij actief bent rust de baby, hij wordt als het ware in slaap gewiegd. Er komt een laagje huidsmeer over zijn velletje,bij de geboorte is het meeste al verdwenen,maar er blijft een klein beetje achter om de bevalling te vergemakkelijken. Je baby zal nu ongeveer 29 cm groot zijnen 440 gram wegen.
- Week 23 de baby oefent al druk zijn longetjes, hij ademt vruchtwater in en uit, de baby gaat ook reageren op geluid en aanraking. De baby zal nu ongeveer 30 cm groot zijn en 500 gram wegen.
Week 24 tot 27
- Week 24 je baby is nog erg teer maar al flink gegroeid, de meeste organen zijn nu al goed ontwikkeld, nu begint het ontwikkelen van de longen. De baby zal nu 32 cm zijn en 550 gram.
- Week 25 de beenderen van de baby worden nu al echt stevig, je voelt je baby schoppen, hij groeit nu iets minder maar zal al wel dikker worden, hij kan nu al zijn papa horen, en van harde geluiden kan hij nu ook schrikken. Hij zal ongeveer 32,5 cm groot zijn en al 650 gram.
- Week 26 de huid van de baby is niet langer meer doorzichtig, de vertakkingen van de longen zijn nu gevormd, de baby is nu ongeveer 33 cm en 720 gram.
- Week 27 de baby opent zijn ogen nu voor altijd, zijn ogen zijn nu nog grijs, de officiële kleur zal pas een paar maanden na de geboorte zichtbaar zijn. De baby is nu 35 cm en 850 gram.
Week 28 tot 31
- Week 28 je baby is nu levensvatbaar, hij kan het overleven met professionele hulp. De baby is nu 36 cm en 950 gram.
- Week 29 de baby is nu bijna net zo groot als je baarmoeder, hij begint zijn eigen dag- en nachtritme te ontwikkelen. Hij is nu ongeveer 37 cm groot en 1100 gram.
- Week 30 je hebt al kans op harde buiken, deze harde buiken masseren je baby, de meeste baby's liggen al met hun hoofdje omlaag. Je baby groeit snel en is al ongeveer 38 cm en 1300 gram.
- Week 31 je baby wordt al wat molliger, de huidsmeer vermindert erg, en de vertakkingen in zijn longen krijgen cellen. Deze cellen geven de longen een bepaalde vocht, wat de baby nodig heeft met het ademen na de geboorte. Je baby is nu ongeveer 39 cm groot en 1500 gram zwaar.
Week 32 tot 35
- Week 32 je baby is aan het eind van deze week al zo goed als klaar, Zijn onderste vetlaag wordt nu nog gevormd, deze houd hem warm als hij geboren wordt. Je baby is nu 40 gram en 1800 gram.
- Week 33 als het goed is, ligt je baby met zijn hoofd naar beneden, de baarmoeder is nu te klein om in te draaien.
- Je baby is nu 42 cm groot en zal 2000 gram zwaar zijn.
- Week 34 het huidje van de baby wordt zachter en roziger, hij knippert met zijn oogjes en kan licht en donker nu goed onderscheiden, ook drinkt hij vruchtwater, wat zijn maag en darmen flink traint, je baby is nu 43 cm groot en 2250 gram zwaar.
- Week 35 je baby is druk bezig een vetlaagje op te bouwen, voor na de geboorte, je baby is net zo groot als je baarmoeder en je kunt last krijgen van maagzuur en kortademigheid, je baby is nu al 44 cm groot en 2500 gram.
Week 36 tot 40
- Week 36 je baby is bijna klaar om geboren te worden, maar de longetjes zijn nog niet helemaal klaar. Je baby kan rond deze tijd al wat in gaan dalen, en tegen je blaas drukken, zodat je vaker naar de wc moet. Je baby zal nu ongeveer 45 cm groot zijn en 2900 gram.
- Week 37 de baby zal inmiddels wat minder zijn gaan bewegen , het is immers ook al aardig krap daar aan het worden, je baby is u al volgroeid genoeg om geen prematuur te worden genoemd. De baby is ongeveer 46,5 cm groot en 3100 gram.
- Week 38 de baby komt nu 28 gram per dag aan, de kleine donshaartjes verdwijnen nu en hij probeert adem te halen, soms krijgt hij wat vruchtwater in de luchtpijp, hierbij kan hij de hik krijgen die ook jij kunt voelen. Je baby is nu 48 cm en 3200 gram.
- Week 39 bijna het moment aangebroken, je baby's darmen hebben zich gevuld met een zwartgroene ontlasting, men noemt dit meconium. Deze ontlasting komt na de geboorte meestal in de eerste 2 dagen eruit. Je baby is nu 49 cm en 3300 gram.
- Week 40 je baby komt eraan, hij wacht op het startseintje. De beenderen van de baby zijn nog soepel en de fontanellen van de baby's hoofdje zitten nog los, dit zodat de baby wat speling heeft en niet vast komt te zitten tijdens de geboorte. Je baby is al nu 50 cm en 3400 gram.
Waarschijnlijk is je baby nu geboren, om je nog wat te helpen met moeilijke woorden leg ik die hier voor je uit.
- Meconium = een ontlasting die je baby aanmaakt tijdens de zwangerschap, het is groen - zwart van kleur en bevat alle afvalstoffen, gal en cellen.
- Prematuur = is je baby te vroeg geboren, voor de 36 weken spreekt men van prematuur, de baby moet waarschijnlijk voor een paar dagen de couveuse in, mits zijn gezondheid goed is.
- Couveuse = een warm houd bedje voor de baby, die regelt de temperatuur en zorgt voor het baarmoeder gevoel, zodat de baby goed gestimuleerd wordt om te overleven.